Elsa
Landschapsontwerper
Op het platteland is er al veel groen, maar in de stad kun je echt wat toevoegen!
Op het platteland is er al veel groen, maar in de stad kun je echt wat toevoegen!
“Ik heb een achtergrond als organisatieadviseur. Dat heb ik bijna 20 jaar gedaan. Ik was veel met groepen in vergaderzalen aan het praten. Veel geeltjes plakken op flipovers. En ik dacht op een gegeven moment: wat blijft hiervan over als ik hier nu de deur uit zou lopen?
Ik wilde graag concreter en creatiever werk gaan doen. In Joure, waar ik woon, was ik veel met ‘groenprojecten’ bezig en in mijn eigen tuin ook wel. En toen dacht ik: dit vind ik eigenlijk het leukst. Daarom ben ik met een hbo-opleiding tot landschappelijk ontwerper gestart. Ik ben nu aan het afstuderen.”
“Het was zelfs veel leuker dan ik dacht! Dus toen ik de vacature bij de gemeente Groningen zag dacht ik: hé daar ga ik op schrijven. Ik had al stagegelopen bij een commercieel bedrijf. Maar dat was best wel lopende band werk. Bij de gemeente werk je voor de publieke zaak. Dat geeft me meer voldoening. Je werk is onderdeel van een groter plan. Per wijk is er een visie waarin staat wat we er de komende jaren gaan doen.
En Groningen is gewoon een bruisende stad. Ik heb hier gestudeerd en acht jaar gewoond en wil graag iets voor de mensen hier betekenen. Hun woonomgeving verbeteren. Op het platteland is er al veel groen, maar in de stad kun je echt wat toevoegen!”
“Je ontwerpt de openbare ruimte. Ik werk veel samen met stedenbouwers, dus zij ontwerpen de gebouwen en wij doen de straten, pleinen, stoepen, parken, planten, bomen. We zijn tegenwoordig ook erg bezig met vergroenen en klimaatadaptatie. Dat doen we met verschillende soorten planten, grassen en wilde bloemen. Daarbij gaan we ook het gesprek aan met bewoners. En we kijken verder: misschien kunnen we ook gelijk een naastgelegen schoolplein vergroenen? Wat dat betreft is Groningen ook best een vooruitstrevende stad. We willen bijvoorbeeld elk jaar enkele honderden nieuwe bomen planten. “
“Een plein in de wijk Paddepoel. Daar wonen veel oudere mensen. Zij gaven aan dat ze graag het plein willen vergroenen. Daar heb ik drie ontwerpen voor gemaakt. Met veel meer gras en bloeiende heesters en planten. De mensen wonen daar al lang en zijn samen met de wijk ouder geworden. Vroeger hadden ze veel behoefte aan speelplekken, maar naarmate ze ouder zijn geworden is die behoefte veranderd. De vergroening zorgt tegelijk voor meer verkoeling en een betere wateropvang. Daarnaast ben ik ook bezig met een plein onder het Emmaviaduct, ten zuiden van het hoofdstation. Het is best moeilijk om daar iets moois te realiseren omdat het er vrij donker is, maar juist in de zomer kan dat een fijne schaduwplek zijn.
Dit doe ik trouwens niet alleen hoor, maar met een team: met stadsbouwmeesters, stedenbouwkundigen, verkeersdeskundigen, ecologen, mensen van beheer. Als je zelf iets niet weet, dan kun je er anderen bij betrekken.”
“In mijn vorige baan had ik veel te maken met een heel ‘spel’, los van de inhoud. Hoe lopen de hazen? En dat ervaar ik hier helemaal niet. Ik zit hier gewoon met creatieve mensen om mooie dingen te maken. Ik was ook nog wel een beetje bang dat mijn collega’s ‘typische ambtenaren’ waren. Maar dat is helemaal niet zo. Sterker nog, je krijgt juist veel vrijheid en vertrouwen!”
“Het is een ideale plek om beter te worden in je vak. Je krijgt veel steun van je collega’s en we hebben een goed vakoverleg. Daardoor kun je groeien. En we hebben een team met verschillende leeftijden. Echte jonkies, maar ook ervaren krachten, waarmee we vaak borrelen en uit eten gaan.