Medewerker Eppie op een dak met zonnepanelen

Eppie

Programmaleider Energietransitie

“Het is zo’n belangrijk thema, voor ons, maar ook voor toekomstige generaties
Eppie is sinds het voorjaar van 2023 programmaleider Energietransitie bij de Gemeente Groningen. Hij zet zich met volle kracht in om te zorgen dat Groningen geen broeikasgassen meer uitstoot. En het liefst zou hij de rest van de wereld ook gelijk meepakken.

Hoe ben je precies programmaleider Energietransitie geworden?

“Ik had vanuit mijn vorige baan bij de provincie Groningen al veel samengewerkt met de Gemeente Groningen. Ik was toen ook al actief in de energietransitie en heb in 2021 de overstap gemaakt naar de gemeente Groningen als projectmanager Energietransitie. Toen er een vacature vrijkwam voor programmaleider Energietransitie werd ik in de wandelgangen al een beetje gepolst of het niet wat voor mij zou zijn? En toen dacht ik: dat ga ik doen!”

Wat houdt het werk precies in?

“Dat is heel breed. We zijn met van alles bezig: de aanleg van zonneparken, we gaan met wind aan de slag. Daarnaast weten we nu dat er binnenkort een groot probleem is op het elektriciteitsnet. Dat raakt overvol. Je kan dan geen stroom meer aan het net leveren, maar er ook niet meer afhalen. Er is een soort filevorming op het elektriciteitsnet. Daar moet ik nu mee aan de slag. Terwijl dat 1,5 jaar geleden, toen ik begon, nog geen dringend probleem was.

Ook toen ik projectmanager was, was geen dag hetzelfde. Natuurlijk hebben die allemaal hun eigen dynamiek, maar het leuke is dat energie niet alleen over zon en wind gaat maar nog veel breder is. Die vrijheid om te ontdekken krijg je hier. Dat is echt heel vet. Ik ben bezig met gebiedsverkenning, het elektriciteitsnet, maar ook kleine dingen als een kunstwerk bij een groot energieproject. Totaal verschillende dingen.“

Wat merkt de inwoner van de gemeente Groningen van jouw werk?

“We doen natuurlijk al heel veel op het gebied van energie. We delen in de wijken energiebesparende zaken uit. Lampen, radiatorfolie, tochtstrippen. Alleen maar blije gezichten. Ook al is dat niet specifiek mijn rol, het is wel heel leuk om aan bij te dragen. Maar wat ik vooral hoop is dat we straks met onze eigen energieparken stroom opwekken voor onze inwoners en bedrijven. Ik woon hier zelf en vind het tof dat Gemeente Groningen knetterhard zijn best doet om Groningen ‘beter’ te maken.

Maar niet alleen Groningen. Sla maar eens een krant open: zoveel nieuws heeft met energie te maken. Kijk bijvoorbeeld naar de oorlog in Oekraïne, die is direct verbonden met de energiearmoede in Nederland. Het is zo’n belangrijk thema geworden. Gelukkig maar, want je doet het ook voor een betere wereld. Voor onszelf, maar ook voor de toekomstige generaties.”

Voel je die verantwoordelijkheid? 

“Ja, enorm. En dat maakt het soms ook lastig hè. We hebben hier ook wel eens de discussie over vliegen. Maar in het dagelijks leven probeer je zoveel mogelijk te doen. We rijden thuis elektrisch. Hebben zonnepanelen en ons huis goed geïsoleerd. We eten veel minder vlees dan vroeger. En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik helemaal niet meer vlieg, maar ook daarin wil je selectiever zijn.”

Wat vind je het leukste project op dit moment?

“Het project Groningen Stroomt Door. Een samenwerkingsverband tussen alle bedrijvenverenigingen hier, Enexis, EnTranCe (van de Hanzehogeschool), en de gemeente zelf. Die hebben de handen ineengeslagen en dat heb ik opgestart. Met die club gaan we bekijken hoe we het elektriciteitsnet beter kunnen benutten. Daar hebben we natuurlijk een heel plan bij. Zo’n gemeentebrede samenwerking, dat is uniek in Nederland.”

Wat voor type mensen werken hier?

“De een werkt heel gestructureerd aan een project en de andere is meer aan het lobbyen en op pad. En weer een ander pioniert met nieuwe projecten en ideeën. Die variatie in mensen zorgt ervoor dat ons team en de gemeente zo veelzijdig is. We groeien ook enorm. Met bijna allemaal mensen die enorm intrinsiek gedreven zijn.”

Hoe ervaar je het werken bij de Gemeente Groningen?

“Vooraf dacht ik dat de sfeer bij een grotere organisatie onpersoonlijker zou zijn, maar dat is helemaal niet het geval. Als er iets bijzonders of verdrietigs in je privéleven gebeurt dan is daar aandacht voor, ook van mensen die wat hogerop in de organisatie werken. Dat vind ik echt top. Dus je organisatie mag dan groot zijn, je kunt toch echt aandacht voor elkaar hebben.”

Wat zou je een nieuwe collega willen meegeven?

“Dat de Gemeente Groningen een ontzettend ambitieuze organisatie is. En dat iedereen daarbij kan horen. Alleen al binnen het programma Energie is er zoveel te doen. Daar zit echt voor iedereen wat bij. Zolang je maar gemotiveerd bent is er een plek voor je bij de Gemeente Groningen.”