Tobias-de-Rooij-5June-12,-2023090836-crop

Tobias

Senior Klantadviseur Werk en inkomen

Ons klantcontactcentrum is geen standaard callcenter. Je krijgt hier echt de tijd om mensen te helpen.
In 2014 klopte Tobias aan bij de gemeente Groningen voor een werkervaringsplaats. Inmiddels zit hij al jaren ‘perfect op zijn plek’ in het klantcontactcentrum. Daar helpt hij vele inwoners met vragen over (minima) regelingen, toeslagen (Inkomenstoeslag, Studietoeslag) en uitkeringen.

Kun je iets vertellen over je achtergrond en hoe je hier terecht bent gekomen?

“Na het afronden van de MEAO ben ik ooit begonnen in de verzekeringen. Daar heb ik lang in gewerkt, van 1997 tot 2012. Toen ik in de periode daarna op zoek ging naar een nieuwe baan was dat ontzettend lastig. In de nasleep van de kredietcrisis waren er zo weinig banen te vinden, terwijl ik wel graag aan het werk wilde. Toen heb ik zelf contact opgenomen met de gemeente en gelukkig boden ze mij een werkervaringsplaats aan bij het Kindpakket.

Mijn taak was om ouders die het financieel niet breed hadden te informeren over vergoedingen die we hier hebben voor kinderen. Denk aan tegemoetkomingen voor fietsen of laptops. Veel bellen met mensen, maar ook op huisbezoek gaan om dingen uit te leggen. Dat was ontzettend leuk om te doen. Doordat ik bij de gemeente ‘binnen’ was, kreeg ik ook de kans om te solliciteren op andere functies. Zodoende kwam ik bij het klantcontactcentrum (KCC) terecht als Klantadviseur Werk en Inkomen.“

Wat doe je als klantadviseur?

“Bij het KCC komen alle telefonische vragen van onze inwoners binnen. Het team waar ik in werk richt zich op het thema Werk en Inkomen. Dan moet je denken aan vragen over regelingen rond armoede, bijzondere bijstand of energietoeslagen. Bijna alle vragen over ‘sociale’ onderwerpen komen hier binnen.”                                                                                       

Wat maakt dat je het hier naar je zin hebt?

“Je krijgt hier echt de tijd krijgt voor je gesprekken. Het KCC is geen standaard callcenter, waar je vanwege commerciële doelen een heel aantal gesprekken per uur moet doen. Hier gaat kwaliteit boven kwantiteit. Voor veel collega’s die eerder voor een commercieel callcenter werkten is dit een aangename verrassing! We geven mensen die ons bellen de ruimte om hun verhaal te doen, want soms moet iemand gewoon even stoom afblazen. Ik vind het fijn als iemand aan het einde van het gesprek blij en geholpen is. Als dat lukt, dan is mijn dag goed.”

Wat merkt de inwoner van de gemeente Groningen van jouw werk?

“Stel een uitkering is niet betaald, dan kunnen wij uitzoeken waardoor dat komt. Veruit de meeste gesprekken beginnen met “Ik heb een probleem”. Wij helpen dan om dat probleem op te lossen. Op maandag lijken die problemen trouwens altijd groter dan op vrijdag. Dat komt doordat iemand zich dan het hele weekend al heeft zitten opwinden. Daardoor ‘groeit’ het probleem, terwijl het objectief gezien eigenlijk wel mee blijkt te vallen.”

Word je weleens verrast in je werk?

“Nou zeker in het begin verraste de intensiteit me wel. Dat je huilende mensen aan de lijn krijgt omdat diens moeder is overleden, vervolgens de uitkering moest worden stopgezet vanwege een erfenis en er daardoor problemen kunnen ontstaan. Gelukkig is er altijd ruimte om even met een collega erover te praten of een luchtje te scheppen.”

Zou je nog een andere rol willen vervullen binnen de gemeente? 

“Ik zit hier perfect op mijn plek. Maar ik zou ooit, in het verlengde van wat ik nu doe, wel iets met job coaching willen doen. Met meer persoonlijk contact. Ik zou dan sowieso altijd eerst kijken naar de mogelijkheden binnen deze organisatie. Bijvoorbeeld door een interne stage bij een andere afdeling.”

Wat zou je een nieuwe collega willen meegeven? 

“Wees gewoon jezelf en durf jezelf laten zien. Ook aan de telefoon. En neem de tijd voor dingen. Er komt in het begin veel op je af. Het is zo breed, zelfs ik weet na 8 jaar nog steeds niet alles.”