Energie, Klimaat & Circulariteit
Een CO₂-neutrale gemeente
In 2035 willen we het kunnen zeggen: “Wij zijn een CO₂-neutrale gemeente!”. Zover zijn we nu nog niet, maar hier werken we al hard aan. Daarvoor leggen we onder andere een warmtenet aan in Groningen. Op het gebied van energie is de metropoolregio Groningen koploper in Nederland. Als je hier werkt, dan ben je dus ‘waar het gebeurt’.
Een klimaatbestendige gemeente
Niet alleen de overgang naar nieuwe energiebronnen heeft onze aandacht. Ook passen we ons als gemeente aan op het snel veranderende klimaat. Door groene daken en geveltuinen aan te leggen, meer bomen te planten en slim om te gaan met regenwater.
Een circulaire gemeente
Wat doen we met ons afval? Niet meer produceren dan nodig en zoveel mogelijk hergebruiken, dat is het plan. We zorgen er met zijn allen voor dat iedereen goed zijn afval kwijt kan en stimuleren onze inwoners om hun afval goed te scheiden. Uiteindelijk willen we een circulaire gemeente zijn, waarin afval niet meer als afval wordt gezien, maar als waardevolle grondstof.
Om deze belangrijke thema’s aan te pakken hebben we slimme mensen nodig met veel ideeën. Die beleid willen maken. Die initiatiefrijk zijn, mét en zonder een technische achtergrond. Projectleiders die kunnen verbinden en adviseren. We zoeken mensen met een open blik en veel energie. Generalisten die hun brede kennis inzetten om bedrijven en overheid met elkaar te verbinden. En natuurlijk hebben we ook geregeld specialisten nodig met technische bagage op het gebied van water, energie en grondstoffen.
Werken in dit vakgebied is een kwestie van ‘vooruitstruikelen’. Er is geen rechte lijn naar de finish, dus hebben we doorzetters nodig.
Warmtestad
Warmtestad Groningen betekent publieke regie op energie. Ontstaan vanuit het idee dat je goed zorgt voor datgene waar je om geeft. In Groningen laten we de warmtelevering niet over aan de markt maar doen we het zelf! Zo zijn er in de Grunobuurt, het Ebbingekwartier en Europapark bronnen voor warmte- en koudeopslag (afgekort WKO) en werken we hard aan een warmtenet voor het noordwesten van de gemeente Groningen (Zernike, Paddepoel, Vinkhuizen, Selwerd).
Duurzaam Groningen
Samen maken we duurzamer leven praktisch en leuk voor onze inwoners. Dat is het motto van Duurzaam Groningen, onderdeel van de gemeente Groningen. Onze energiecoaches en adviseurs komen bij inwoners thuis en geven gratis advies op maat over kleine en grote oplossingen om de energierekening te verlagen. Heeft iemand praktische hulp nodig bij het plaatsen van energiebesparende materialen? De energieklusser van Duurzaam Groningen komt graag bij de mensen thuis om te helpen.
Verhalen
Ben je benieuwd hoe het is om te werken bij de gemeente Groningen? Bekijk de verhalen van onze collega’s!
Eppie
Programmaleider Energietransitie“Het is zo’n belangrijk thema, voor ons, maar ook voor toekomstige generatiesLees het verhaal van Eppie
Oelviya
Adviseur Afval en circulariteitIk wilde hier graag werken om echt iets te kunnen betekenen voor de inwoners.Lees het verhaal van Oelviya
Blijf op de hoogte van nieuwe vacatures
Ontvang een mailtje zodra er een vacature op jouw vakgebied is.
Stel vacature alert in